Verf verwijderen - hoe doe je dat?

Verf verwijderen - hoe doe je dat?

Verf verwijderen is een belangrijke klus om een perfect eindresultaat te krijgen bij nieuw schilderwerk. Daarnaast komt het regelmatig voor dat we zonder dat we er erg in hebben staan te knoeien op bijvoorbeeld de houten vloer of op onze kleding. In deze blog vertellen we je graag per situatie hoe je verf het beste kunt verwijderen.

Verf verwijderen van hout

Verf verwijderen van hout is relatief eenvoudig, maar het hangt wel af van het soort verf. Latexverf verwijder je bijvoorbeeld anders dan verf op oliebasis. Voor het verwijderen van latexverf uit hout pak je een zachte doek, houd deze onder de kraan en wring deze uit. Daarna wrijf je met de doek voorzichtig over de verf. Als dat niet het gewenste effect heeft, kun je ook nog schoonmaakalcohol gebruiken. Maak het hout droog met een schone, droge doek.

Voor het verwijderen van verf op oliebasis, kun je het beste terpentine gebruiken. Doop een puntje van een zachte doek in de terpentine en wrijf voorzichtig over de verf op het hout. Daarna spoel je de doek uit en herhaal je de eerste twee stappen net zo lang tot de verf van het hout verwijderd is. Vervolgens maak je het hout droog met een schone, droge doek.

Vaak proberen doe-het-zelvers verf te verwijderen met soda. Dat raden we af, omdat je daarmee de onderlaag kunt beschadigen. Eigenlijk werkt het zelden. Je kunt dus beter gebruik maken van andere middelen.

Verf verwijderen met grover geschut: welke middelen kun je gebruiken?

Werkt het schoonmaken met een doek niet? Dan is het tijd voor grover geschut. Je kunt bijvoorbeeld verfafbijt gebruiken. Dat is vooral handig voor het schoonmaken van hoekjes en randjes. Het is agressief, dus pas op met metaal. Bij verkeerd gebruik kan het metaalsoorten aantasten.

Uiteraard kun je verf ook verwijderen door het te verhitten met heteluchtpistolen, een föhn of een verfbrander. Met een verfkrabber haal je de verf dan weg. Het is een eenvoudige methode, omdat de verf direct wordt losgeweekt door de warmte. Pas wel op voor rookontwikkeling en het ontstaan van schadelijke dampen.

Liever geen powertools gebruiken? Dan kun je ook ouderwets schuurpapier gebruiken. Dat werkt eenvoudig; je schuurt met het papier over het hout of het metaal. Wees er voorzichtig mee, want er is een kans dat er krassen ontstaan op het materiaal waar je de verf uit probeert te verwijderen.

Verf uit kleding verwijderen

Verven doe je bij voorkeur in oude kleding, maar wat als je net met je nieuwe trui langs een vers geverfde muur bent gekomen? Valt verf uit kleding te verwijderen? Het antwoord is gelukkig ‘Ja!’

Natuurlijk zijn er allerlei chemische middelen waarmee je verf uit kleding kunt krijgen, maar de oude tip die oma vroeger gaf, is zeker het proberen waard: ossengalzeep gebruiken. Dit werkt het beste met verf op terpentine basis. De verf mag niet uitgehard zijn. Daarom is het belangrijk dat je na het morsen direct je kleding schoonmaakt met deze zeep. Je kunt ook het kledingstuk een nacht in de melk zetten, voordat je het gaat wassen.

Heb je de kleding al gewassen maar gaat de verf er niet uit? Dep dan wat nagellak remover op de vlek. Wrijf het even in en stop het kledingstuk in de wasmachine. De verfvlek gaat er dan snel uit.

Als dit allemaal niet werkt, kun je ook nog terpentine proberen. Wrijf dan niet te veel in de vlek en wees je ervan bewust dat het een vervelende geur kan achterlaten. Gelukkig doet een sterk geurend wasmiddel daarbij wonderen. Met een beetje geluk maak je snel kort metten met die vervelende verfvlek.