Onkruid verwijderen – hoe doe je dat?

Onkruid verwijderen – hoe doe je dat?

Eerlijk is eerlijk: onkruid in de tuin ziet er niet mooi uit. Het laat je tuin er onverzorgd uitzien. Maar onkruid verwijderen is ook nuttig voor iets anders: de groei van planten. Wanneer de tuin vol onkruid staat, kunnen sierplanten en groenten minder goed groeien. Daarom is het nodig dat je regelmatig onkruid verwijdert.

Stappenplan onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen is niemands favoriete bezigheid, maar het is wel noodzakelijk. Hoe doe je dit nu op een efficiënte manier? Door de onderstaande tips te volgen haal je het onkruid op een goede manier weg en ben je sneller klaar.

Voorschoffelen

Vooral eenjarige onkruiden zijn gemakkelijk te verwijderen door regelmatig te schoffelen. Voor wat moeilijk bereikbare plekjes heb je een handschoffel nodig. Denk bijvoorbeeld aan onkruid in een volle border of tussen kleine groenteplantjes.

Houd het schoffelen bij: hoe meer je het onkruid laat woekeren, hoe vervelender het wordt om het weg te halen. Door regelmatig onderhoud aan je tuin te plegen blijft onkruid verwijderen gemakkelijk.

Onkruid verwijderen – hoe doe je dat?
-image

Weghalen van onkruid

Onkruid verwijderen doe je het liefst met wortel en al. Dat is de meest effectieve manier van verwijderen. Gebruik bij onkruiden met een diepe penwortel een onkruidsteker. Dit apparaatje gebruik je bijvoorbeeld bij paardenbloemen. Een onkruidsteker kan een telescopische steel of een ergonomisch handvat hebben. Dat werkt een stuk comfortabeler dan jezelf in pijnlijke posities te moeten wringen voor dat ene kleine stukje onkruid.

Onkruid bestrijden en onkruid verdelgen

Je kunt bij het onkruid bestrijden en verdelgen een bestrijdingsmiddel gebruiken. Denk in dit geval goed na over de gevolgen voor het milieu. Kies voor een verantwoord product, zodat je het milieu beschermt en ook rekening houdt met de andere planten in je tuin. Giftige bestrijdingsmiddelen moet je zeker niet gebruiken; dat kan zelfs schadelijk zijn voor je eigen gezondheid.

Onkruid tussen tegels verwijderen

Last van onkruid tussen de tegels? Dat is altijd lastig. Je staat veel voorover, wat vervelend is voor je rug. Of je zit juist op je knieën op de tegels, waardoor je knieën zwaar belast worden. Met de hand onkruid tussen de tegels verwijderen is echt een vervelende klus, omdat je het nooit helemaal goed weg krijgt.

Onkruid verwijderen – hoe doe je dat?
-image

Daarom is het handig om gereedschap als een onkruidborstel of een voegenkrabber te gebruiken. Daarmee haal je zelfs het laatste gedeelte van het onkruid weg. Wie wat rigoureuzer te werk wil gaan, kan ook een onkruidbrander gebruiken. Het best kun je dan kiezen voor een elektrische onkruidbrander. Dan zie je geen open vlam, waardoor het iets veiliger is voor brandgevaar.

Onkruid in gazon

Last van onkruid in het gazon of in de bloembedden? Dat is vaak lastig te verwijderen. Gelukkig kun je een onkruidsteker gebruiken. Dit is een stuk gereedschap waarmee onkruid verwijderen eenvoudig wordt. Dit gereedschap heeft een lange steel, waardoor het eenvoudig is om het onkruid tot aan de wortel uit de grond te trekken. Bukken en op je knieën zitten is hiermee verleden tijd.

Onkruid verwijderen – hoe doe je dat?
-image

Kun je onkruid voorkomen?

Nog makkelijker dan onkruid weghalen is het voorkomen dat het groeit. Je kunt moeder Natuur nooit helemaal tegenhouden, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen. Dek bijvoorbeeld de grond af, zodat er geen licht en water bij de onkruidzaden in de grond komt. Dan kan het onkruid zich moeilijker ontwikkelen en niet verspreiden.

Dek de grond altijd af met een anti-worteldoek, karton of een mulchlaag. Misschien kun je je geen voorstelling van zo’n laag maken: dit zijn vaak houtsnippers of cacaodoppen. Wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het ook raadzaam de grond eerst af te dekken met anti-worteldoek of karton om onkruidgroei te voorkomen.

Zo weet je dat het onkruid is

Mooie grote gele bloemen, een leuke paardenbloem: voor de een is het pracht en praal in de tuin, een geste van Moeder Aarde, terwijl de ander het gewoon als onkruid ziet. Over het algemeen geldt dat onkruid alle planten zijn die je niet in de tuin wilt hebben. Planten die er spontaan groeien, zonder dat je dat wilt, zijn onkruid. Ze zijn niet gewenst omdat ze zich zaaien, ondergronds via wortelstokken verspreiden of op andere manieren vervelend zijn.

Eerlijk is eerlijk: je zit niet te wachten op een prikkende brandnetel in je tuin. Het herkennen van onkruid is iets wat je doet met ervaring. Heb je een beetje groene vingers, of wil je die krijgen: verdiep je er een beetje in. Zo werk je aan een mooie, goed onderhouden tuin.

Tip: Gebruik geen azijn tegen onkruid

Tot slot nog een tip: gebruik nooit azijn tegen onkruid. Hoewel het een goedkope manier van bestrijden lijkt, is het door de Rijksoverheid verboden. Dat komt doordat het effect van azijn, chloor en zout op het milieu nog niet goed is beoordeeld. Wat we wel weten, is dat het waarschijnlijk schadelijk is voor de omgeving. Zelfs in hele kleine hoeveelheden. Ook hebben nuttige insecten er last van. Het vermengt zich ook nog eens met het oppervlaktewater. Zo ontstaat verontreiniging. Daarom is het zaak dat als je al met een bestrijdingsmiddel wilt werken, je kiest voor een biologisch middel.