Houtrot repareren - zo doe je dat

Houtrot repareren - zo doe je dat

Buitenkozijnen hebben het zwaar in ons klimaat. Zelfs perfect geschilderde kozijnen kunnen er op den duur niet aan ontkomen: houtrot. In deze blog leggen we uit hoe je houtrot herkent, verwijdert en repareert.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat door vocht. Dit vocht trekt in het houtwerk, waardoor schimmels zich kunnen ontwikkelen die het hout wegvreten. Vooral bij buitenkozijnen, die te maken krijgen met grote temperatuurverschillen, wind, zuur én vocht, komt houtrot vaak voor.

Hoe test je op houtrot?

Niet alle houtrot is direct zichtbaar. Het nalopen door drukken en kloppen op het schilderwerk geeft een betere indicatie. Rot hout is zacht, en zal dus zelfs onder een mooie laag verf een beetje meeveren of dof klinken. Veelvoorkomende plekken van rot zitten in de hoeken van kozijnen. Door onder andere de werking van het hout kunnen minuscule scheurtjes in de verflaag ontstaan, waardoor vocht naar binnen kan trekken. Hiernaast kan ook vocht door bijvoorbeeld (lekkende) spouwmuren het houtwerk in trekken.

Ontstaan van houtrot

Hout is nooit 100% droog. Vocht hoort in hout en zorgt mede voor de (veer)kracht van het houtwerk. Echter, een te hoog vochtgehalte is waar het misloopt. Vooral periodes met een hoge relatieve vochtigheid, weinig wind en een temperatuur boven de 20 graden Celsius zorgen voor oplopende houtvochtgehaltes. Boven de 20% houtvochtigheid ontstaat een omgeving waar schimmels goed gedijen en kan houtrot ontstaan. En helaas: aan vochtig weer kun je weinig doen. Gelukkig kan goed onderhouden en waar nodig repareren wél.

Houtrot in raam-image

Stappenplan bij houtrotreparatie

  • Verwijderen: Allereerst moet houtrot volledig worden verwijderd. De houtrotschimmel keert sneller terug bij niet volledige verwijdering van al het aangetaste hout. Liever een beetje 'goed’ hout verwijderen, dan te weinig rot hout. Verwijderen van houtrot kan met een krabber, maar is nog veel eenvoudiger met de RUPES AR 38 elektrische houtfrees met een bolkopfrees. Hiermee gaat houtrot verwijderen snel en gemakkelijk en ontstaat er een perfecte ondergrond. De basis dus...
  • Drogen: Laat het houtwerk goed drogen. Tip: Werk dus enkel bij droog weer aan de houtrotreparatie!
  • Impregneren en vullen: Smeer de plekken waar houtrot zat, in met een middel tegen houtrot en vul hierna de gaten in het houtwerk op met een twee componenten hout reparatiepasta. Lees goed de instructies van de reparatiepasta. Sommige pasta's moeten in 2 tot wel 3 lagen worden aangebracht.
  • Schuren: Na goed drogen van de reparatiepasta schuur je het kozijn goed op. Hierbij is belangrijk dat je alle aangesloten houtdelen meeschuurt; niet alleen voor een gelijke visuele overgang na het verven, maar ook om nieuwe binnensluipende rot te voorkomen.
  • Afwerken: Investeer in kwalitatieve verf, een verfkwast of een verfspuit. Werk de kozijnen af op een moment van de dag dat er niet overmatig veel vocht- of hittevorming buiten is. Dit kan namelijk oneffenheden of zelfs luchtbellen in de lak veroorzaken, waardoor rot weer sneller vrij spel krijgt.

Kozijn repareren of vervangen?

Een nieuw kozijn installeren is duur, vooral nu houtprijzen door het dak schieten. Er wordt dan ook in het gros van de houtrotgevallen gekozen voor reparatie. Kies je voor repareren? Zorg dan voor goede kwaliteit materialen. Want liever één keer goed de houtrot aanpakken, dan ieder jaar weer opnieuw!