Moet handgereedschap gekeurd worden?

In de bouwsector is veiligheid van het grootste belang. Elke professional weet dat goed gereedschap het halve werk is. Maar hoe zit het met de keuring van handgereedschap? Is het echt nodig om handgereedschap regelmatig te keuren? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en geven we duidelijkheid over waarom het keuren van handgereedschap essentieel is.


Bekijk handgereedschap 

handgereedschap

Wettelijke verplichtingen voor handgereedschap

Hoewel er geen algemene wettelijke verplichting is voor de keuring van handgereedschap, zijn er specifieke gevallen waarin dit wel noodzakelijk kan zijn. Dit geldt met name voor elektrisch handgereedschap en gereedschap dat in risicovolle omgevingen wordt gebruikt. In bepaalde sectoren kunnen specifieke regels en voorschriften van kracht zijn die het keuren van handgereedschap vereisen.

Arbowetgeving en veiligheid

Volgens de wetgeving is de werkgever verantwoordelijk voor het bieden van een veilige werkomgeving. Dit omvat ook het gebruik van veilig handgereedschap. Door regelmatig handgereedschap te keuren, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord en verholpen. Dit helpt ongelukken te voorkomen en zorgt ervoor dat werknemers veilig kunnen werken.

Richtlijnen van de fabrikant

Fabrikanten van handgereedschap geven vaak richtlijnen voor het onderhoud en de keuring van hun producten. Deze richtlijnen zijn opgesteld om de levensduur en veiligheid van het handgereedschap te waarborgen. Het is dan ook verstandig om deze richtlijnen te volgen en het gereedschap op de voorgeschreven momenten te keuren.

Bedrijfsinterne regels

Veel bouwbedrijven hebben interne regels en procedures voor de keuring en het onderhoud van handgereedschap. Dit is vaak onderdeel van een breder veiligheids- en kwaliteitsbeleid. Door deze regels na te leven, kan een bedrijf ervoor zorgen dat het handgereedschap altijd in goede staat verkeert en de veiligheid op de werkplek wordt gegarandeerd.

handgereedschap

Risicobeoordeling in de bouw

In de bouwsector zijn de risico's vaak groter dan in andere sectoren. Het gebruik van handgereedschap in situaties waar het risico op ongelukken groot is, maakt regelmatige keuring noodzakelijk. Bijvoorbeeld, handgereedschap dat wordt gebruikt op bouwplaatsen moet vaak extra aandacht krijgen om te voorkomen dat slijtage of defecten tot gevaarlijke situaties leiden.

Verzekeringsvoorwaarden

Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak eisen aan het keuren van handgereedschap. Het niet naleven van deze voorwaarden kan leiden tot problemen bij schadeclaims. Door regelmatig handgereedschap te keuren, voldoet een bedrijf aan de voorwaarden van de verzekering en kan het zonder zorgen werken.

Conclusie: het belang van handgereedschap keuren

Hoewel het keuren van handgereedschap niet altijd wettelijk verplicht is, zijn er vele goede redenen om dit toch te doen. Van de Arbowetgeving en richtlijnen van de fabrikant tot bedrijfsinterne regels, risicobeoordeling en verzekeringsvoorwaarden: het keuren van handgereedschap draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie op de werkplek.

Als bouwprofessional is het essentieel om handgereedschap regelmatig te keuren. Dit niet alleen om te voldoen aan wettelijke en verzekeringstechnische eisen, maar vooral om de veiligheid van jezelf en je collega's te waarborgen. Zorg ervoor dat je de verschillende keuringen en onderhoudsbeurten inplant volgens de richtlijnen en houd je gereedschap in topconditie.

Bij Gereedschapcentrum begrijpen we het belang van goed onderhouden en veilig handgereedschap. Wij bieden een breed assortiment aan kwalitatief hoogwaardig gereedschap en accessoires. Daarnaast staan we altijd klaar om advies te geven over het keuren en onderhouden van je handgereedschap. Bezoek onze website voor meer informatie en zorg ervoor dat je altijd veilig en efficiënt kunt werken met je handgereedschap.

Bekijk handgereedschap


Beter Maken.

Gereedschapcentrum.



inschrijven nieuwsbrief