Gehoorbescherming in de bouw: alles wat jij moet weten

In de bruisende wereld van de bouwsector, waar het geluid van machines en gereedschappen de soundtrack van de werkdag vormt, wordt het belang van gehoorbescherming steeds duidelijker. Langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus kan leiden tot onomkeerbare gehoorschade, een risico dat iedere professional in de bouw serieus moet nemen. Lees dus snel verder over hoe je dit kunt voorkomen.

Het risico van lawaai

In de bouwsector is geluid onvermijdelijk. Van het gezoem van een accu boorhamer tot het gieren van een cirkelzaag: elke activiteit draagt bij aan het geluidsniveau op de werkplek. Langdurige blootstelling aan deze decibelniveaus kan leiden tot gehoorverlies, tinnitus (een constante piep in het oor), en zelfs hyperacusis (overgevoeligheid voor normale geluidsniveaus). De schade aan jouw gehoor door luid lawaai wordt langzaam aangericht en is meestal een proces van vele jaren. Daardoor is dit moeilijk in een vroeg stadium te ontdekken.

Het risico van geluid wordt gemeten in decibels (dB), een eenheid die de intensiteit van geluid aangeeft. Hoe hoger het aantal decibels, hoe luider het geluid en hoe groter het risico op gehoorschade bij langdurige blootstelling.


gehoorbescherming

Decibel is een logaritmische schaal, wat betekent dat een toename van 10 dB overeenkomt met een verdubbeling van de geluidsintensiteit. Bijvoorbeeld: een geluid van 70 dB is tien keer intenser dan een geluid van 60 dB.

Geluidsniveaus op bouwplaatsen kunnen variëren, maar zware machines, zoals bulldozers of pneumatische hamers, kunnen geluid produceren dat 85 dB of meer bereikt, wat al schadelijk kan zijn voor langdurige blootstelling zonder gehoorbescherming.

Het dragen van gehoorbescherming, zoals oordopjes of oorkappen, helpt bij het verminderen van de blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus en beschermt zo het gehoor van jou in de bouw. In deze blog komen verschillende soorten gehoorbescherming aan bod die jouw oren beter beschermen tegen het lawaai op de bouw, zoals:

  • Oordopjes
  • Passieve gehoorbescherming met gemiddelde dempingsklasse
  • Passieve gehoorbescherming met extra hoge dempingsklasse
  • Gehoorbescherming met audiofunctionaliteiten
  • Gehoorbescherming met noice-cancelling
  • Gehoorbescherming met active listening

Naar alle gehoorbescherming.

Traditionele gehoorbescherming: oordopjes en koptelefoons


oordop

Oordopjes, eenvoudig maar effectief, bieden een eerste verdedigingslinie tegen gehoorschade. Ze dempen het geluid door een fysieke barrière te vormen, waardoor het risico op gehoorschade afneemt. Koptelefoons, vaak robuuster, omsluiten het hele oor en bieden naast demping ook comfort voor langdurig gebruik. Deze traditionele methoden zijn betaalbaar en breed toegankelijk, waardoor ze een populaire keuze blijven in de bouw. In deze vorm van gehoorbescherming zit geen electronica.



inschrijven nieuwsbrief